- تجدید بنای کعبه
گفته شده است سیل بنیان کنی در مکه جاری شد و از دیواری که برای جلوگیری از ورود آب به داخل مکه ساخته بودند گذشت و دیوارهای خانه کعبه را شکافت.
طبق روایت دیگری خانه کعبه طی حادثهای آتش گرفته بود و به دیوارها آسیب رسانده بود که این خسارت با آمدن سیل شدت بیشتری به خود گرفت. (1)
در هر صورت پیش از بعثت رسول اکرم، قریش تصمیم گرفت خانه کعبه را بازسازی کند. برای این کار اموال پاکی را فراهم کردند. هر قبیلهای با توجه به توان خود به فراهم کردن سنگ پرداخت. نقل شده است: پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله نیز در جمعآوری سنگ، مشارکت فعّال داشت.
قریش کار تخریب و تجدید بنای کعبه ر ا تقسیم و به هر قبیلهای بخشی مشخص واگذار کرد.
مورخان در تاریخ این حادثه اختلاف نظر دارند. گروهی آن را پانزده سال پس از عام الفیل برشمردهاند. گروهی بیست و پنج سال پس از آن واقعه و گروهی سی و پنج سال (یعنی پنج سال قبل از بعثت). شاید قول سوم مشهورتر باشد. (2)
وقتی کار به نصب «حجر الأسود» رسید، با هم اختلاف کردند و هر قبیلهای میخواست این افتخار را نصیب خود کند. نزدیک بود کار به جنگ و درگیری بکشد. در این اوضاع بود که پیشنهاد شد نخستین کسی که از «باب السلام» -همان باب بنی شیبه- یا باب الصفا وارد شود، او را در اینباره داور قرار دهند و هر چه او بگوید، همان کنند. در این هنگام رسول خدا صلیاللهعلیهوآله وارد شد. چون او را دیدند گفتند:
«این امین است. این محمد است. راضی شدیم».
وقتی جریان را به ایشان گفتند، حضرت تن پوشی خواست و مطابق برخی روایات لباس خود را پهن کرد. سپس سنگ را با دست خود روی آن گذاشت و فرمود تا هر قبیلهای یک گوشه از پیراهن را گرفته بلند کنند.
هنگامی که سنگ را تا مقابل جایگاه آن بالا بردند، با دست خود، در محل آن نصب کرد. این نشان میدهد که پیامبر صلیاللهعلیهوآله در میان مردم مکه جایگاه خاصی داشت؛ چنانکه در بسیاری از مشاجرات خود، آن حضرت را داور قرار میدادند و به او اطمینان و اعتماد کامل داشتند تا آنجا که او را لقب «امین» دادند. (3)
—————-
1- الصحیح من سیرة النبی الاعظم، ج 1، ص 375.
2- الصحیح من سیرة النبی الاعظم، ج 1، ص 376.
3- الصحیح من سیرة النبی الاعظم، ج 1، ص 376- 377.