• تغيير قبله از قدس به كعبه‏

بر طبق آنچه كه شيخ طوسى در تهذيب از امام صادق عليه‌السّلام نقل كرده است؛ رسول اللّه صلّى‌اللّه‌عليه‌و‌آله بعد از بازگشت از جنگ بدر به سوى كعبه نماز خواند. (1)

اين مطلب را شيخ حرّ عاملى در وسائل الشيعة از شيخ طوسى نقل كرده است و كامل آن چنين است: آن‏ حضرت به مدّت هفده ماه در مدينه به سوى بيت المقدس نماز مى‏خواند و سپس به سوى كعبه منحرف شد. (2)

قمى در تفسير خود مى‏نويسد: يهوديان بر رسول اللّه صلّى‌اللّه‌عليه‌و‌آله عيب مى‏گرفتند و مى‏گفتند: تو تابع ما هستى؛ زيرا به سوى قبله ما نماز مى‏گزارى! از اين عيب‏جويى رسول اللّه صلّى‌اللّه‌عليه‌و‌آله غمگين شد و در دل شب از منزل خارج شد و به آفاق آسمان مى‏نگريست و منتظر امر خداوند تبارك و تعالى در اين مورد بود و فرداى آن روز كه آن حضرت براى نماز ظهر در مسجد بنى سالم حاضر شده و دو ركعت از نماز ظهر را با مردم به جاى آورده بود، جبرئيل نازل شد و بازوهايش را گرفت و او را به سوى كعبه متوجه گردانيد و دو ركعت ديگر را به سوى كعبه به جاى آورد. به تبع ایشان افراد ديگر هم صورتشان را برگرداندند، به طورى كه مردان در جاى زنان قرار گرفتند و زنان در جاى مردان قرار گرفتند و اوّل اين نماز به سوى بيت المقدس و آخر آن به سوى كعبه بود. اين خبر به نمازگزاران مسجد مدينه رسيد كه دو ركعت از نماز عصر را هم خوانده بودند و پس از شنيدن خبر، دو ركعت باقيمانده را به سوى كعبه خواندند و به اين ترتيب ابتداى نمازشان به سوى بيت المقدس و انتهاى نمازشان به سوى كعبه بود و براى همين آن مسجد، مسجد ذو القبلتين ناميده شد.

  • تغيير قبله و اعتراض يهود

درباره تغییر قبله و اعتراض یهود باید گفت (3) زمانى كه قبله از بيت المقدس؛ يعنى جهت شام- شمال مدينه- به سوى كعبه در جنوب تغيير يافت، براى يهوديان سنگين تمام شد. اين بار آنان نگران شدند؛ زيرا اين خود شكستى براى آنان و استقلالى براى مسلمانان بود. در عين حال طعنه زدند كه چرا مسلمانان قبله خويش را تغيير دادند: «از مردم، آنان كه سفيه‏اند، خواهند گفت: چه چيز آنها را از قبله‏اى كه رو به روى آن مى‏ايستادند برگردانيد؟ بگو: مشرق و مغرب از آن خداست و خدا هركس را كه بخواهد هدايت مى‏كند».

جز آن كه رسول مايل به تغيير قبله بود- و اين در آيه تصريح شده- خداوند سبب را این نيز مى‏داند كه «آنان را كه از پيامبر پيروى مى‏كنند از آنان كه مخالفت مى‏ورزند بازشناسيم». احتمالاً اشاره آيه به منافقانى است كه از ميان مسلمانان، در اين مورد لب به اعتراضاتى گشوده در تمسخر تغيير قبله از شمال به جنوب با يهوديان هم آواز شده‏اند. اين سخن مى‏توانست اهل ترديد را نيز آرام سازد و جلوى اعتراض آنان را در تغيير قبله بگيرد.

يهود مايل بودند قبله مسلمانان به بيت المقدس برگردد به همين دليل عده‏اى از اشراف يهود نزد رسول خدا صلّى‌اللّه‌عليه‌و‌آله آمده از او خواستند تا قبله را به سمت بيت المقدس بازگرداند آنان گفتند: اگر قبله را بازگرداند از او پيروى خواهند كرد. خداوند در برابر فرمود:

«وَ لَئِنْ أَتَيْتَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتابَ بِكُلِّ آيَةٍ ما تَبِعُوا قِبْلَتَكَ وَ ما أَنْتَ بِتابِعٍ قِبْلَتَهُمْ وَ ما بَعْضُهُمْ بِتابِعٍ قِبْلَةَ بَعْضٍ وَ لَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْواءَهُمْ مِنْ بَعْدِ ما جاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ إِنَّكَ إِذاً لَمِنَ الظَّالِمِينَ؛ (4)

براى اهل كتاب هر برهان و نشانه‏اى كه بياورى از قبله تو پيروى نخواهند كرد و تو نيز از قبله آنها پيروى نمى‏كنى، و آنها هم پيرو قبله يكديگر نخواهند بود؛ هرگاه پس از آگاهى، پى خواهش‌هاى ايشان بروى، از ستمكاران خواهى بود.»

به مؤمنان نيز اطمينان داده شد كه با تغيير قبله، اعمال گذشته آنان ضايع نشده است و طبعاً نيازى به اعاده نيست.

اين رخداد پس از گذشت شانزده يا هفده ماه از هجرت روى داده است و نشان از بحران روابط مسلمانان و يهوديان دارد. در ضمن بايد دانست كه تغيير قبله به كعبه، براى اعراب جزيره قابل توجه بود؛ زيرا آنان اعتبار ويژه‏اى براى كعبه قائل بودند. البته اسلام اعتبار كعبه را در سوره‏هاى مكى و حتى در همين سوره بقره و پيش از آيات فوق مطرح كرده بود؛ اما اكنون با قبله شدن آن، زمينه جديدى براى جذب اعراب به وجود مى‏آمد.

همانگونه كه فاصله ميان مسلمانان و يهوديان بيشتر مى‏شد. بعدها يهوديان مسلمان شده‏اى چون كعب الاحبار مى‏كوشيدند تا فضليت بيت المقدس را بيش از كعبه نشان دهند و اين البته مورد انكار امامان شيعه عليهم‌السلام به عنوان حافظان سنت اصيل اسلام بود. (5)

————————–

1- التهذيب، ج 2، ص 43 حديث 135.

2- وسائل الشيعة، ج 4، ص 298.

3- سیره رسول خدا (جعفریان)، ص470.

4- سوره بقره، آیه 145.

5- برای مطالعه بیشتر ر.ک: الكافى، ج 4، ص 239؛ بحارالانوار، ج 46، ص 354.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا