• معنای جاهلیّت در نهج‌البلاغه

حضرت علی علیه‌السلام در سخنی از نهج‌البلاغه، در خصوص جاهلیّت عرب، آنها را چنین خطاب قرار داده‌اند:

«و شما اى جماعت عرب، بدترين آيين را داشتيد و در بد آب‏ و هواترين منطقه زندگى مى‏كرديد. در ميان سنگلاخ‏هاى خشن و مارهاى سمى به سر مى‏برديد و آب گنديده مى‏نوشيديد و غذاى نامطلوب مى‏خورديد. خون همديگر را مى‏ريختيد و با ارحام قطع رابطه مى‏كرديد و در همه حال به بت‏پرستى و معصيت‌كارى مشغول بوديد.

خداوند متعال حضرت رسول صلى‌الله‌عليه‌و‌آله را به پيامبرى فرستاد، هنگامى كه مردم (از راه حقّ) گمراه شده (و در كار خويش) سرگردان بودند و در راه فتنه و فساد از روى خَبط و اشتباه قدم مى‏نهادند. هواها و آرزوهاى بى‏جا ايشان را فرا گرفته بود و كبر و نخوت آنها را به كارهاى اشتباه وا داشته و جهل و نادانى آنها را سبك سر و نفهم نموده بود، در حالتى كه پريشان حال در كار خويش مضطرب و نگران و مبتلا به نادانى بودند». (1)

ایشان در جای دیگر فرموده‌اند:

«وضع مردم مضطرب و نگران‏كننده بود و بسيارى ادعای حكومت و سرورى داشتند و وحدت مردم به تفرقه تبديل شده بود و دائماً در بلا و گرفتارى و جهل به سر مى‏بردند، به طورى كه دختران را زنده به گور مى‏كردند و بت‏ها را مى‏پرستيدند و با ارحام خويش قطع رابطه كرده و همديگر را غارت مى‏كردند…». (2)

در جای دیگر، ایشان مردم را از جاهلیّتی که بنی‌امیّه به همراه خواهند داشت و در آن چراغ هدایت، علم و اندیشه روشن نخواهد بود برحذر می‌دارند. (3)

در مورد دیگری، مردم را از اطاعت رؤسای ناصالح، که بر پایه‌ی قواعد ناشی از عصبیّت و فتنه، شمشیر و تفاخرات جاهلی حرکت می‌کنند باز می‌دارند. (4)

و مردم را از این که جاهل باشند و در دین تفقهی نداشته باشند و درباره خدا تعقلی نکنند، منع کرده‌اند. (5)

——————

1- نهج‌البلاغه، خطبه 94.

2- نهج‌البلاغه، خطبه 187.

3- نهج‌البلاغه، خطبه 193.

4- نهج‌البلاغه، خطبه 191.

5- نهج‌البلاغه، خطبه 166.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا