• خرافات در ميان اعراب جاهلى‏

از جمله اهداف بعثت رسول اكرم صلى‌الله‌عليه‌و‌آله از نظر قرآن كريم اين بوده است غل و زنجیرهایی را که اعراب جاهلی را گرفتار کرده بود باز کند: «يَضَعُ عَنْهُمْ إِصْرَهُمْ وَ الْأَغْلالَ الَّتِي كانَتْ عَلَيْهِمْ؛ غل و زنجيرهايى را كه بر آن‌ها بسته شده بود باز مى‏كند و كنار مى‏گذارد». (1)

اين غل و زنجيرهايى كه آن‌ها را در بر گرفته بود، بى‏ترديد اين غل و زنجيرها از جنس آهن نبود بلكه خرافات و اوهامى بوده كه مانع از رشد افكار و انديشه‏ها مى‏شد.شكى نيست كه این‌ها كم اهميّت‏تر از غل و زنجيرهاى آهنى نیستند ؛ زيرا گاهى تا هنگامه مرگ بر دست و پاى انسان بسته می‌شود و او را از هر حركتى باز مى‌دارد و حتى مانع از شناخت و حلّ مشكل مى‏شود. در حالى كه اگر انسان داراى عقل سليم و آزادى باشد؛ مى‏تواند هرگونه قيد و بندى را از خويش دور كند.

از جمله مفاخر رسول الله صلى‌الله‌عليه‌و‌آله اين بوده است كه به مبارزه با اوهام و خرافات پرداخت و عقل بشرى را از اين آلودگى شستشو داد. در حالى كه سياست‏مداران جهان كه تمام همّت آن‌ها در اين است كه بر مردم رياست و سرورى كنند، از هر چيزى براى رسيدن به اهداف و مقاصد خويش كمك مى‏گيرند و حتى اگر عقايد خرافى و قصه‏هاى قديمى به تأييد رياست و حكومت آن‌ها مى‏پردازد؛ آن‌ها را ترويج می‌دهند و به رشد و توسعه آن‌ها دامن می‌زنند و اگر افراد انديشمندى كه صاحب نظر و منطق هستند، به مبارزه با اين اوهام و خرافات بپردازند، به عنوان دفاع از آراء و عقايد و افكار مردم با آن‌ها مبارزه خواهند کرد.

اما رسول الله صلى‌الله‌عليه‌و‌آله نه تنها با اين اوهام و خرافاتى كه براى جامعه ضرر داشت؛ ستيز كرد؛ بلكه با افكار و عقايد انحرافى هم كه ایشان را تأييد مى‏كرد به مبارزه پرداخت و كوشيد مردم را به گونه‏اى تربيت كند كه پيرو دليل و منطق باشند، نه پيرو قصّه‏ها و خرافات. (2)

تاريخ، اسطوره‏ها و خرافات زيادى را از مردم جزيرة‌العرب ثبت كرده است كه سيد محمود آلوسى بسيارى را در كتاب «بلوغ الأرب فى معرفه احوال العرب» جمع‏آورى کرده است و شواهدى از اشعار جاهلى و غيره را در مورد آن‌ها آورده است.

با مراجعه به اين كتاب با انبوهى از خرافات مواجه مى‏شويم كه عقل عرب‏هاى جاهليت را فرا گرفته بودو اين اوهام يكى از عوامل عقب‏ماندگى آن‌ها از ساير ملل در آن روزگار و مانع عظيمى در مقابل پيشرفت اسلام بوده است.

براى همين، نبى مكرم اسلام صلى‌الله‌عليه‌و‌آله، كوشيد تا آن اوهام را از ذهن اعراب جاهلى پاك كند. حضرت، هنگامى كه معاذ بن جبل را به يمن فرستاد به وى فرمود: «تمام سنت‏هاى جاهليت را نابود كن، مگر آنچه را كه مورد تأييد اسلام باشد و تمام دستورهاى بزرگ و كوچك اسلام را آشكار كن». (3)

  • نمونه‏هايى از خرافات اعراب جاهلى

1) نارُ الأستِمطار: روشن كردن آتش براى نزول باران:

جزيرة‌العرب منطقه‏اى است كه هميشه با خشكسالى مواجه بوده است، براى همين مردم مقدارى هيزم از درخت‏هاى قشر و سلح (كه زود آتش می‌گرفته) جمع مى‏كردند و به دم گاو نرى مى‏بستند و او را به بالای كوهى هدايت مى‏كردند.

آنگاه آن پشته هيزم را به آتش مى‏كشيدند. وقتى كه آتش شعله‏ور مى‏شد؛ گاو نر شروع به دويدن و خرناسه كشيدن مى‏كرد و اعراب جاهلى آتش را نشانه برق و خرناسه گاو نر را نشانه رعد مى‏دانستند و معتقد بودند كه اين كار براى نزول باران مفيد است!

2) گاو نر را كتك مى‏زدند تا گاو ماده آب بياشامد!

گاهى گله‏اى از گاوها را پيش آب مى‏بردند و در اين هنگام گاو نر آب مى‏خورد؛ ولى گاوهاى ماده آب نمى‏خوردند. آن‌ها علت اين كار را وجود جن در شاخ‏هاى گاو نر مى‏دانستند. و او را كتك مى‏زدند تا گاوهاى ماده آب بنوشند.

3) شتر نر سالم را داغ مى‏زدند تا شتر ماده مريض خوب شود!

هنگامى كه شتر ماده‏اى مريض مى‏شد و در دهانش يا اطراف آن زخم‏ها و شكاف‏هايى ايجاد مى‏شد؛ شتر نر سالمى را مى‏آوردند و به دهان و دست‏ها و بازوانش داغ مى‏زدند تا به گمان آن‌ها شترهاى ماده خوب شوند.

4) حَبسُ البُلایاء و عَقر: شترى را بر قبر حبس مى‏كردند تا ميت به هنگام حشر بر آن سوار شود!

هنگامى كه شخص بزرگى از آن‌ها فوت مى‏كرد، در كنار قبرش گودالى را حفر مى‏كردند و شترى را در آن حبس مى‏نمودند تا از گرسنگى و تشنگى بميرد و گمان مى‏كردند كه ميّت سوار آن مى‏شود و در روز حشر پياده و بدون وسيله نمى‏ماند.

5) پى كردن شترى بر سر قبر ميّت!

هنگامى كه شخص كريم و بزرگى از آن‌ها فوت مى‏كرد، شترى را براى پذيرايى از مهمان‏ها نحر مى‏كردند و نزديكانش اين شتر را بر بالاى قبرش قربانى مى‏كردند تا به اصطلاح ميّت را تكريم كرده باشند! (4)

6) زَجر الطیر: پراندن پرنده بوده است که اگر به سمت راست می‌رفت، تفأل به خوبی و اگر به سوی چپ می‌رفت، تفأل به بدی می‌زده‌اند.

7) بد شگونی عطسه: اعراب جاهلی عطسه را نکبت‌زا و تکرار آن را دلیل بر افزایش بلا و مصیبت می‌دانسته‌اند.

8) وَشم: با سوزاندن بدن را خالکوبی و نقوش بر آن رسم می‌کرده‌اند. متأسفانه هنوز این عادت زشت در میان ملل گوناگون مرسوم است.

9) أَزلام: اعراب جاهلی با ازلام که همان چوبه‌های تیر بود، در همه کارهای خویش قرعه می‌زدند و به هر چه بیرون می‌آمد، عمل می‌کردند.

10) نَسِیء: یکی دیگر از خرافات اعراب به تأخیر انداختن حکم ماه حرام به ماه‌های دیگر بود. در میان اعراب جاهلی کسانی بودند که حرمت ماه‌های حرام را به ماه‌های دیگر می‌انداختند و آنچه را در ماه حرام برای آنان حرام بود، مباح می‌شمردند. قرآن این عمل را موجب افزایش کفر دانسته است.

11) نکاح الرَّهط: از جمله فسادهای اخلاقی عرب جاهلی نکاح الرهط بود؛ به معنای زناشویی دسته جمعی که چند مرد با رضایت یکدیگر با زنی رابطه همبستری داشتند، و اگر فرزند پسری از آن زن به دنیا می‌آمد، او مردان را صدا می‌زد و پسر را به یکی منتسب می‌کرد. از این نمونه «عمر بن عاص» بود که مادرش با مردانی رابطه داشت. هنگامی که وی به دنیا آمد، «سفیان» ادعا کرد این پسر از آن من است. ولی مادرش او را به «عاص بن وائل» منتسب کرد. (5)

12) سنت‏هاى جاهليت در مورد شتر و گوسفند

در قرآن كريم آمده است: «ما جَعَلَ اللَّهُ مِنْ بَحِيرَةٍ وَ لا سائِبَةٍ وَ لا وَصِيلَةٍ وَ لا حامٍ وَ لكِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا يَفْتَرُونَ عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ وَ أَكْثَرُهُمْ لا يَعْقِلُونَ؛ خداوند براى بحيره، سائبه، وصيله و حام حكمى نكرده است ولى كافران بر خدا دروغ مى‏بندند و بیش‌ترشان در نمى‏يابند…». (6)

عيّاشى در كتاب تفسيرش از امام صادق عليه‌السلام نقل كرده است كه:

«اهل جاهليت به هنگامى كه شترى دو قلو مى‏زاييد، مى‏گفتند: اين شتر واصله شده است و كشتن و خوردن گوشت آن را حلال نمى‏دانستند و هنگامى كه شترى شكم دهمش را مى‏زاييد؛ مى‏گفتند: اين شتر سائبه شده است و خوردن و سوار شدنش را جايز نمى‏دانستند. حامى هم به شتر فحل (نر) مى‏گفتند كه خوردن آن را حلال نمى‏دانستند و خداوند دستور داد كه هيچ كدام از این‌ها حرام نيستند». (7)

13) درمان بيماران

به عقيده آن‌ها اگر مار و عقرب گزيده، تكه‏اى از مس به همراهش داشت؛ مى‏مرد و براى همين گردن‏بندى از طلا و نقره به گردنش مى‏آويختند تا درمان شود و اگر شخصى به وسيله سگ هار گاز گرفته مى‏شد، مقدارى از خون بزرگ قبيله يا شيخ عشيره را بر جاى زخم مى‏گذاشتند تا شفا يابد!

هنگامى كه آثار جنون در يكى از آن‌ها ظاهر مى‏شد، براى طرد ارواح شرير به استخوان‏هاى اموات و پارچه‏هاى آلوده به كثافت و ناپاكى پناه مى‏بردند و آن‌ها را بر گردن بيمار مى‏آويختند.

اگر بيمارى يكى از آن‌ها استمرار مى‏يافت؛ مى‏گفتند كه مار يا جنّى را كشته است و براى عذرخواهى از جنّ، شترى از گل مى‏ساختند و مقدارى خرما و گندم و جو بر آن مى‏نهادند و آن را در ميان دره‏ها رها مى‏كردند. پس اگر مى‏ديدند كه چيزى از خوراكى‏ها مورد استفاده قرار گرفته است، پيش خود مى‏گفتند كه هديه پذيرفته شده و بيمار به زودى خوب خواهد شد واِلا مى‏گفتند: آن‌ها هديه را قابل ندانسته و آن را قبول نكرده‏اند!

اعراب جاهلى به هنگامى كه وارد روستايى مى‏شدند و از اجنّه و طاعون مى‏ترسيدند؛ ده مرتبه در بيرون روستا صداى الاغ در مى‏آوردند و تكه‏اى از استخوان يا دندان روباه را به گردن مى‏آويختند!

آن‌ها هنگامى كه در صحرا گم مى‏شدند، لباس‏هايشان را در مى‏آوردند و آن را وارونه مى‏پوشيدند تا به خانواده‏شان بازگردانده شوند!

و عجيب اين كه به هنگام مسافرت، نخى را به شاخه درختى گره مى‏زدند و هنگام مراجعت، اگر آن را به همان شكل اوليه مى‏ديدند؛ خوش‏حال مى‏شدند و به وفا و عدم خيانت همسرانشان مطمئن مى‏شدند، و اما اگر آن را نمى‏يافتند يا گره‏اش را باز شده مى‏ديدند؛ زنانشان را به خيانت در غياب خويش متهم مى‏كردند!

آنها به هنگامى كه دندانى از دندان‏هاى اطفالشان مى‏افتاد، آن را به سوى خورشيد پرتاب مى‏كردند و مى‏گفتند: اى خورشيد، دندانى بهتر از اين به ما عنايت كن!

و اگر زنى، فرزندانش پس از تولد مى‏مردند، فرد كشته‏شده‏اى را هفت مرتبه در بغل مى‏گرفت و عقيده داشتند كه اين كار براى زنده ماندن فرزندانش مفيد است!

این‌ها نمونه‏هايى از خرافاتى است كه بر محيط زندگى عرب جاهلى سايه افكنده بود و دوران سياه و تاريكى را پديد آورده بود كه مانع از رشد عقل و انديشه آن‌ها مى‏شد. (8)

———————

1- سوره اعراف، آیه 157.

2- تاریخ تحقیقی اسلام، ج 1، ص 119.

3- تحف العقول، ص 25.

4- تاریخ تحقیقی اسلام، ج 1، ص 122.

5- تاریخ اسلام، منتظرالقائم، ص 42؛ برای مطالعه بیشتر ر.ک: مروج الذهب مسعودی، جلد دوم، ص 169 و  جاهلیت و اسلام، یحیی نوری، ص 579.

6- سوره مائده، آیه 103.

7- تفسیر عیاشی، ج 1، ص347.

8- تاریخ تحقیقی اسلام، ج 1، ص 223.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا